Vakkundig uitgevoerde plaatwerkzaamheden in Haaksbergen

Aarnink Laswerken, metaalbedrijf in Haaksbergen, kan u bij verschillende soorten constructie- en plaatwerkzaamheden van dienst zijn. Op het gebied van laswerkzaamheden hebben wij kennis over de diverse materiaalsoorten die we gebruiken om de producten van de klant naar wens te kunnen maken. In overleg met de klant kijken we wat de probleemstelling is. Vervolgens bekijken we welke materiaalsoort we het beste kunnen toepassen. In de tekst hieronder is als voorbeeld weergegeven wat er allemaal mogelijk is met roestvast staal, staal en aluminium. Ga voor uw plaatwerk en constructiewerkzaamheden naar de ervaren vakman.

Neem contact op

Rvs 304 (1,4301)

 • Austenitisch roestvast staal 
 • Kwaliteit: 1.4301 ( AISI type 304 )
 • Lasbaarheid: lasbaar met alle gangbare lasmethoden


Door een aantal zeer gunstige eigenschappen wordt dit type roestvast staal op grote schaal toegepast. Tot de gunstige eigenschappen behoren onder andere: 

 • De goede vervormbaarheid in gegloeide toestand ten aanzien van buigen, dieptrekken, forceren en dergelijke. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat vervormingen kunnen leiden tot structuurveranderingen, waardoor het materiaal licht magnetisch wordt.
 • Goede polijstbaarheid.
 • Uitstekende weerstand tegen corrosie in tal van oxiderende milieus. 
 • Goede taaiheidseigenschappen bij zeer lage temperaturen. Een nadeel van deze kwaliteit is onder andere de matige tot slechte verspaanbaarheid, veroorzaakt door de grote taaiheid, slechte warmtegeleiding en grote mate van versteviging. Afhankelijk van de dikte en het lasproces is de kwaliteit goed lasbaar.

Toepassingen: huishoudelijke apparaten, spoelbakken, aanrechtbladen en bestek. Austenitisch roestvast staal wordt ook toegepast in de zuivelindustrie en bij de verwerking en opslag van voedingsmiddelen, bier, wijn en vloeibare stikstof.

TIG Laswerk & Tekenwerkzaamheden

Rvs 316 (1,4404)

 • Austenitisch roestvast staal
 • Kwaliteit: 1.4404 (AISI type 316L)
 • Lasbaarheid: lasbaar met alle gangbare lasmethoden

Ten opzichte van het type AISI 1.4301 is door de toevoeging van molybdeen de weerstand tegen corrosie in met name chloridehoudende milieus verbeterd. Door het percentage koolstof te verlagen ten opzichte van het basistype 1.4401 is deze kwaliteit evenals het type 1.4571 in gelaste toestand niet gevoelig voor interkristallijne corrosie. Langdurig gebruik boven circa 450 °C moet echter vermeden worden, omdat in dat soort toepassingen toch nog korrelgrenscarbiden kunnen ontstaan met alle nadelige gevolgen van dien. Het voordeel van het verlagen van het percentage koolstof ten opzichte van het toevoegen van titaan is dat noch de vervormbaarheid, noch de polijstbaarheid nadelig beïnvloed worden. Deze kwaliteit is goed vervormbaar, goed polijstbaar, heeft een goede corrosieweerstand en goede taaiheidseigenschappen. De verspaanbaarheid is matig tot slecht. 


Toepassingen: in de voedingsmiddelenindustrie, zuivelindustrie, maar ook in maritieme omgevingen, zwembaden en architectuur.

Plaatwerk, uitlaten en vloeistoftanks

Aluminiumsoorten en-aw-5754 (ALmg3)

 • Lasbaarheid: goed, rekening houden met daling sterkte van de conditie Hxx

Aluminium-magnesium legeringen zijn, evenals ongelegeerd aluminium, niet thermisch hardbaar. Ten opzichte van zacht ongelegeerd aluminium is de sterkte van deze soort hoger door mengkristalharding. Verdere verhoging van de sterkte is alleen mogelijk door kouddeformatie (versteviging, conditie Hxx), hetgeen gepaard gaat met een afname van de rek en dus van de vervormbaarheid. De conditie H2x heeft iets betere vervormingseigenschappen dan de conditie H1x. Het materiaal kan na een thermische behandeling (lassen) of na langdurig gebruik op een temperatuur boven 65°C gevoelig worden voor interkristallijne corrosie. Onder normale atmosferische omstandigheden en ook in wat agressievere omgevingen zoals maritieme milieus heeft de kwaliteit EN AW-5754 een uitstekende weerstand tegen corrosie. Deze weerstand kan nog verbeterd worden door anodiseren. Bij het lassen van EN AW-5754 in de verstevigde condities zoals H12 en H22 moet in de warmte-beïnvloede zone rekening gehouden worden met een daling van de sterkte naar het niveau van de zacht gegloeide toestand.


Toepassingen: de legering 5754 wordt onder andere toegepast in de jachtenbouw, apparatenbouw (opslagtanks, drukvaten), de bouw (gevelbekledingen, draagconstructies) en de voedingsmiddelenindustrie.

Staalsoorten S235 & S355 & S275 En-aw-6082 (almgsi1)

 • Lasbaarheid: enigszins gevoelig voor warmscheuren; daling sterkte

Dit is een precipitatie hardbare legering, die veelvuldig wordt toegepast in die producten waarin de combinatie sterkte/gewicht/corrosieweerstand van belang is. In de meeste gevallen wordt het materiaal in geharde toestand geleverd. Dat wil zeggen dat het materiaal door de fabrikant is gegloeid, afgeschrikt en (warm) uitgehard (vol veredeld). In de warmuitgeharde conditie (T6) heeft deze legering een 0,2% rekgrens die in de orde van grootte van die van S235JR ligt. Onder normale atmosferische omstandigheden en ook in wat agressievere omgevingen zoals maritieme milieus heeft de kwaliteit EN AW-6082 een goede weerstand tegen corrosie. Deze weerstand kan nog verbeterd worden door anodiseren. Bij het lassen dient rekening gehouden te worden met een daling van de sterkte in de warmte-beïnvloede zone en de gevoeligheid voor warmscheuren. Door een geschikte warmtebehandeling (oplosgloeien en uitharden) is de sterkte van de warmte-beïnvloede zone weer op het oorspronkelijke niveau te brengen. De lasnaad daarentegen zal in principe altijd een lagere sterkte hebben dan het basismateriaal. Door de warmscheurgevoeligheid zal in het algemeen met een geschikt toevoegmateriaal gelast moeten worden.

Toepassingen: transportmiddelen (tanks, trailers), bouw, scheepsbouw (masten), machinebouw.

Machine- en framebouw